EPC
EPC staat voor "Energieprestatiecertificaat".
Het Energieprestatiecertificaat is verplicht bij de verkoop en verhuur van residentiële gebouwen, zowel voor woningen als appartementen. Het certificaat geeft informatie over de energetische prestaties van een gebouw en voorziet in een score op een schaal van A+ tot F, waarbij A+ staat voor zeer energiezuinig en F voor zeer energieonzuinig.

Energie besparende aanbevelingen
Naast de score bevat het EPC ook aanbevelingen voor mogelijke energiebesparende maatregelen die de eigenaar of bewoner kan overwegen om de energie-efficiëntie van het gebouw te verbeteren. Het Energieprestatiecertificaat is bedoeld om kopers en huurders te informeren over de energieprestaties van een gebouw, waardoor ze bewustere beslissingen kunnen nemen met betrekking tot energieverbruik en -kosten.
Energierenovatie?
Indien uw woning een ondermaatse energieprestatie heeft (label E of F) en u van plan bent om energetisch te renoveren, komt u mogelijk in aanmerking voor een EPC Labelpremie. Naast andere renovatiepremies kunt u bij het behalen van een A, B of C label(A of B voor een appartement) een extra premie ontvangen.
Veel gestelde vragen
Wanneer heb ik een EPC attest nodig?
Een EPC is verplicht bij de verkoop, verhuur of schenking van een gebouw. Het EPC toont aan de koper of huurder hoe energie efficiënt het gebouw is.
Welke factoren beïnvloeden de EPC waarden?
Verschillende factoren beïnvloeden de EPC-waarde (Energieprestatiecertificaat) van een gebouw. Enkele belangrijke factoren die de EPC-waarde beïnvloeden zijn: Isolatie, verwarmingsystemen, ventilatiesystemen, zonne-energie, oriëntatie en indeling gebouw
Is een EPC verplicht voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw?
In België is het EPC verplicht voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw.
Hoelang is een EPC attest geldig?
In België is het Energieprestatiecertificaat (EPC) in principe 10 jaar geldig. Dit geldt zowel voor het EPC van de individuele wooneenheden als voor het EPC van de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw. Let op! Bij verkoop komen enkel EPC’s in aanmerking die zijn opgemaakt vanaf 2019 en dus over een energielabel beschikken. Dit is van toepassing voor alle notariële akten die sinds 2022 verleden worden.
Wat dien ik klaar te houden bij het plaatsbezoek voor een EPC?
Bij plaatsbezoek voor een EPC is het handig om enkele zaken voor te bereiden en klaar te houden. Hier zijn enkele nuttige tips: - Zorg ervoor dat alle ruimtes toegankelijk zijn. - Het kan nuttig zijn om documentatie bij de hand te hebben over recente energiebesparende investeringen, zoals facturen van isolatiewerken, vernieuwde verwarmingsinstallaties, of de installatie van zonnepanelen. - Plattegronden en bouwplannen - Technische details verwarmingsinstallaties - Het kan handig zijn dat er tijdens het plaatsbezoek iemand aanwezig is die op de hoogte is van de gedane bouwwerken of energetische ingrepen.